RASPBERRY TARTELETTE

12:00



Pečení a sladké pečivo jsou mou slabostí. Proto ráda peču, kdykoliv se mi naskytne příležitost - ať už o víkendu, jako způsob relaxace, nebo kdykoliv během týdnu, jako prokrastinace. Ať tak, či onak, táta při tom vždycky nechápavě kroutí hlavou s otázkou a konstatováním, kdo že to pak bude jíst, že on tedy rozhodně ne. To už jsem zvyklá s nevinným úsměvem přecházet.
Na dnešek jsem si pro vás připravila recept na božské malinové tartelettky. Přiznávám se bez mučení, že jsem ho objevila u úžasné Beth z youtube kanálu Entertaining with Beth, u které mimo receptů na skvělé dezerty najdete také užitečné recepty na běžná hlavní jídla či různé další kulinářské poklady. Recept jsem přizpůsobila svým kuchařským zkušenostem a dovednostem, takže se předem omlouvám za zjevné odchylky od původního receptu.
Co budeme k upečení tartelettek potřebovat?



TĚSTO
  • 210g hladké mouky
  • 150g vychlazeného másla
  • 50g cukru moučka
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 70-85 ml ledové vody
  • špetka soli

NÁPLŇ
  • cca 300g ovoce (maliny, borůvky, ostružiny, jahody)
  • 2 sáčky vanilkového cukru (nebo prostě cukr v odpovídajícím množství)
  • šťáva z citrónu (podle chuti)
JAK POSTUPOVAT
  1. Do mísy si nasypeme hladkou mouku a cukr moučka, přidáme špetku soli a vše smícháme.
  2. Do vzniklé směsi postupně přidáme vychlazené máslo (stačí, aby bylo z lednice), které si předem můžeme zpracovat třeba pomocí vidličky, nebo nějakého šlehače, aby se nám následně se sypkými ingrediencemi dobře spojilo.
  3. Poté do mísy přidáme i zbylé ingredience; vodu můžete do těsta přidávat postupně podle toho, jak se vám bude s těstem pracovat.
  4. Těsto začneme zpracovávat rukama (nebo s pomocí nějakého domácího spotřebiče - jak je libo), aby se ingredience dobře smíchaly a spojily. Pokud se vám bude zdát, že se vám těsto lepí, můžete přidat víc mouky. 
  5. Hotové těsto vytvarujeme do "bochánku" nebo do válečku tak, abychom ho mohli rozkrájet celkem na 6 částí; číslo 6 je pouze orientační. Záleží, do jak velikých forem budete následně těsto dávat. Pokud budete mít standardní formičky na muffiny, těchto 6 částí vám nakonec vystačí třeba i na 9 - 12 kousků (jak je ostatně vidět i na fotkách níže).
  6. Rozdělené kousky těsta si postupně rozválíme do placek asi půl až 1 cm tlustých a pomocí jakéhokoliv předmětu s kulatým obvodem vykrojíme kolečka o velikosti obvodu formičky na tartelettky (může to být forma určená přímo na jejich výrobu) + 1 cm navíc pro okraje. Tvar nemusí být úplně přesný, něco málo se stejně speče.
  7. Takto vyváleným a vytvarovaným těstem vyložíme formičky a dáme je buď do lednice, nebo na jiné chladné místo (v tomto období bude stačit třeba i balkon), na 30 minut odpočinout.
  8. Asi 15 minut před uplynutím času si připravíme náplň, tedy ovoce (v mém případě maliny). Důkladně ho opláchneme a dáme do nějaké misky. Přidáme k němu cukr, citronovou šťávu a vše smícháme. Můžeme nechat po zbývající čas odležet, aby ovoce pustilo šťávu.
  9. Jakmile přemístíme formičky s těstem z chladného místa zpátky do kuchyně, nastavíme si troubu na 180°C a formičky naplníme ovocem. Ale POZOR! Ne úplně po okraj! Nechte tam kousek místa. Ovoce při pečení bude bublat a mohlo by se stát, že přeteče přes okraj.
  10. Naplněné formičky můžete shora dozdobit ještě plátky těsta (do mřížky), nebo je nechat úplně odkryté. Pečeme dozlatova (poznáte podle okrajů tartelettek) zhruba po dobu 10 - 20 minut (podle výkonu vaší trouby).






Recept, pravda, možná patří mezi ty náročnější, ale doufám, že jste si s tím dokázali poradit.

Já se teď půjdu vrhnout ještě na nějaké to učení na zítřejší zápočet a vám popřeju DOBROU CHUŤ.

You Might Also Like

0 komentářů

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe