RASPBERRY TARTELETTE
12:00
Pečení a sladké pečivo jsou mou slabostí. Proto ráda peču, kdykoliv se mi naskytne příležitost - ať už o víkendu, jako způsob relaxace, nebo kdykoliv během týdnu, jako prokrastinace. Ať tak, či onak, táta při tom vždycky nechápavě kroutí hlavou s otázkou a konstatováním, kdo že to pak bude jíst, že on tedy rozhodně ne. To už jsem zvyklá s nevinným úsměvem přecházet.
Na dnešek jsem si pro vás připravila recept na božské malinové tartelettky. Přiznávám se bez mučení, že jsem ho objevila u úžasné Beth z youtube kanálu Entertaining with Beth, u které mimo receptů na skvělé dezerty najdete také užitečné recepty na běžná hlavní jídla či různé další kulinářské poklady. Recept jsem přizpůsobila svým kuchařským zkušenostem a dovednostem, takže se předem omlouvám za zjevné odchylky od původního receptu.
Co budeme k upečení tartelettek potřebovat?
TĚSTO
- 210g hladké mouky
- 150g vychlazeného másla
- 50g cukru moučka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 70-85 ml ledové vody
- špetka soli
NÁPLŇ
- cca 300g ovoce (maliny, borůvky, ostružiny, jahody)
- 2 sáčky vanilkového cukru (nebo prostě cukr v odpovídajícím množství)
- šťáva z citrónu (podle chuti)
JAK POSTUPOVAT
- Do mísy si nasypeme hladkou mouku a cukr moučka, přidáme špetku soli a vše smícháme.
- Do vzniklé směsi postupně přidáme vychlazené máslo (stačí, aby bylo z lednice), které si předem můžeme zpracovat třeba pomocí vidličky, nebo nějakého šlehače, aby se nám následně se sypkými ingrediencemi dobře spojilo.
- Poté do mísy přidáme i zbylé ingredience; vodu můžete do těsta přidávat postupně podle toho, jak se vám bude s těstem pracovat.
- Těsto začneme zpracovávat rukama (nebo s pomocí nějakého domácího spotřebiče - jak je libo), aby se ingredience dobře smíchaly a spojily. Pokud se vám bude zdát, že se vám těsto lepí, můžete přidat víc mouky.
- Hotové těsto vytvarujeme do "bochánku" nebo do válečku tak, abychom ho mohli rozkrájet celkem na 6 částí; číslo 6 je pouze orientační. Záleží, do jak velikých forem budete následně těsto dávat. Pokud budete mít standardní formičky na muffiny, těchto 6 částí vám nakonec vystačí třeba i na 9 - 12 kousků (jak je ostatně vidět i na fotkách níže).
- Rozdělené kousky těsta si postupně rozválíme do placek asi půl až 1 cm tlustých a pomocí jakéhokoliv předmětu s kulatým obvodem vykrojíme kolečka o velikosti obvodu formičky na tartelettky (může to být forma určená přímo na jejich výrobu) + 1 cm navíc pro okraje. Tvar nemusí být úplně přesný, něco málo se stejně speče.
- Takto vyváleným a vytvarovaným těstem vyložíme formičky a dáme je buď do lednice, nebo na jiné chladné místo (v tomto období bude stačit třeba i balkon), na 30 minut odpočinout.
- Asi 15 minut před uplynutím času si připravíme náplň, tedy ovoce (v mém případě maliny). Důkladně ho opláchneme a dáme do nějaké misky. Přidáme k němu cukr, citronovou šťávu a vše smícháme. Můžeme nechat po zbývající čas odležet, aby ovoce pustilo šťávu.
- Jakmile přemístíme formičky s těstem z chladného místa zpátky do kuchyně, nastavíme si troubu na 180°C a formičky naplníme ovocem. Ale POZOR! Ne úplně po okraj! Nechte tam kousek místa. Ovoce při pečení bude bublat a mohlo by se stát, že přeteče přes okraj.
- Naplněné formičky můžete shora dozdobit ještě plátky těsta (do mřížky), nebo je nechat úplně odkryté. Pečeme dozlatova (poznáte podle okrajů tartelettek) zhruba po dobu 10 - 20 minut (podle výkonu vaší trouby).
Recept, pravda, možná patří mezi ty náročnější, ale doufám, že jste si s tím dokázali poradit.
Já se teď půjdu vrhnout ještě na nějaké to učení na zítřejší zápočet a vám popřeju DOBROU CHUŤ.
0 komentářů